To z tych krain, tak ściśle związanych również z kulturą niemiecką, pochodzi sztandarowe danie Kuchni…
Bento – czyli trochę o Kuchni japońskiej
Bento czy też obento jest nazwą określającą posiłek w Kuchni japońskiej. Jest to danie zapakowane w pastikowe pudełko, aby zabrać je na wynos. Przygotowują je często matki dla swoich dzieci, dając im takie do szkoły. Przygotowanie takiego bento to cała ceremonia, wszystko musi być podzielone na idealne, drobne kawałki, znajdować się w odpowiednim miejscu. Bento składa się z podstawy, jaką jest ryż, oraz ryby lub mięsa, dodaje się także gotowane warzywa oraz pikle. Bento pakuje się w pudełko platikowe, a nawet drewniane. W japońskich sklepach można nabyć gotowe, już przygotowane bento. Bento ma już długą tradycje, ten prowiant zabierali ze sobą japońscy myśliwi już w V wieku. Kiedy próbowano do japońkich szkół wprowadzić typowe dla zachodniego świata fastfoody, okazało się, że bento skutecznie wypiera dania kuchni amerykańskiej czy europejskiej. To jeden z rozpoznawalnych elementów Kuchni japońskiej, pielęgnowany już od tylu lat, nikt nie chce więc, aby odszedł on w zapomnienie.