Co charakteryzuje polskie dania

Co charakteryzuje polskie dania

Wyłączono przez

31

Klasyczna kuchnia w naszym kraju zależna jest od regionu. Ma, jednak jedną cechę charakterystyczną- dodatki. W tej części Europy dość mocno doprawa się nie tylko warzywa, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się głównie dodatki korzenne. Kuchnia w naszym państwie ma jak każda inna też niewielkie wady. Główną jest bez wątpienia tłuszcz. Polacy po prostu uwielbiają boczki, tłuste kiełbasy i kaloryczne bigosy. Charakter naszych dań oddają także mięsa czerwone oraz dziczyzna. nasze lasy są pełne zajęcy, dzików oraz jeleni. Nie można ukrywać, że jedzenie polskie jest dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Nie stosujemy dziwnych dodatków i marynat. Opieramy się wyłącznie na naturalnych smakach. Prawdopodobnie dlatego nasza kuchnia ceniona jest na całym świecie. Jako nieliczni posiadamy również słabość do kiszonych przetworów. W niektórych kulturach uważają je za ohydne i zepsute, jednak tak naprawdę dodają one stylu nawet najzwyklejszym daniom. Niestety przez ostatnie lata można było dostrzec zanik klasycznej kuchni polskiej spowodowany pojawieniem się pożywienia typu Fast food. Polacy zapominają, że to co najzdrowsze gotuje się w ich domach a nie w obskurnych barach oraz brudnych restauracjach sprzedających chemicznie ulepszane mięsa i bardzo tuczące dodatki.

 

 

 


http://www.youtube.com/watch?v=PUP7U5vTMM0

  Jak zostać kucharzem?