Co się jada w krainie Loary?

Co się jada w krainie Loary?

Wyłączono przez

Francuska kuchnia uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Jest ona wręcz fetyszem wielu Francuzów. Podzielona jest ona jednak według różnych krain. W dolinie Loary, która jest kolebką francuskiej kultury, jada się przede wszystkim świeże ryby, owoce oraz warzywa. Dania oraz wina tutaj podawane są lekkie i proste. Popularne warzywa w tej kuchni to białe szparagi, a także sałata, karczochy i zielony groszek. Owoce, które się tutaj jada, to głównie morele, jabłka, śliwki, melony, gruszki oraz brzoskwinie. Jada się tutaj makarony z owocami, przede wszystkim jednak zimą. Poza tym latem królują tarty oraz cista z lekkimi kremami. Bardziej ciężką kuchnię i zdecydowanie bardziej tłustą jada się w położonych przy oceanie regionach Francji takich jak Normandia czy Bretania. W Dolnie Loary produkuje się likier z Anjou, a także sery takie jak Saint Paulin i baby gouda, a także Valencay i Sainte Maure. Z mięsa jada się tutaj pasztety z dziczyzny oraz pasztet rillettes grubo mielony.

  Jak zabudować rury w kuchni? - Poradnik dla majsterkowiczów