Czy trzeba poznawać coraz to inne smaki
25 stycznia 2014Im lepiej rozwinięte kubki smakowe na języku tym więcej smaków konkretna osoba będzie umiała rozróżnić. Także z tego powodu znacznie skuteczniej idzie jej opracowywanie różnych przepisów oraz wyłapywanie różnorodnych nut smakowych. Prawdziwy szef kuchni powinien odznaczać się także szczególnymi umiejętnościami i doświadczeniem. Powinno się znać sporo przypraw i produktów po to aby móc właściwie z nich korzystać. Warto nadmienić również o tym, że profesja ta wiąże się z niebywałą odpowiedzialnością i nieprzerwanym stresem, który powinno się przezwyciężać. Szef kuchni musi umieć wykonywać powierzone mu zadania pod presją czasu i przyjmować każdą krytykę. Szef kuchni powinien oprócz tego potrafić panować nas grupą pomocników, zaplanować i kontrolować ich działania. Nie jest to więc praca tak łatwa jak pozornie moglibyśmy stwierdzić! Praca szefa kuchni może wydawać się niezbyt skomplikowana. Nie ma jak by nie było nic trudnego w odtwarzaniu wcześniej określonych receptur. Trzeba, tak czy inaczej wiedzieć, że osoby które gotują wyłącznie z gotowych przepisów bez wątpienia nie są kucharzami. Są jedynie osobami odtwarzającymi działa rzeczywistych mistrzów. Jak więc stać się mistrzem kulinarnym? Główna sprawa to oczywiście posiadanie właściwego języka.
http://www.youtube.com/watch?v=IdeW-GNM5Ms