Czy trzeba poznawać coraz to inne smaki

Czy trzeba poznawać coraz to inne smaki

Wyłączono przez

20

Im lepiej rozwinięte kubki smakowe na języku tym więcej smaków konkretna osoba będzie umiała rozróżnić. Także z tego powodu znacznie skuteczniej idzie jej opracowywanie różnych przepisów oraz wyłapywanie różnorodnych nut smakowych. Prawdziwy szef kuchni powinien odznaczać się także szczególnymi umiejętnościami i doświadczeniem. Powinno się znać sporo przypraw i produktów po to aby móc właściwie z nich korzystać. Warto nadmienić również o tym, że profesja ta wiąże się z niebywałą odpowiedzialnością i nieprzerwanym stresem, który powinno się przezwyciężać. Szef kuchni musi umieć wykonywać powierzone mu zadania pod presją czasu i przyjmować każdą krytykę. Szef kuchni powinien oprócz tego potrafić panować nas grupą pomocników, zaplanować i kontrolować ich działania. Nie jest to więc praca tak łatwa jak pozornie moglibyśmy stwierdzić! Praca szefa kuchni może wydawać się niezbyt skomplikowana. Nie ma jak by nie było nic trudnego w odtwarzaniu wcześniej określonych receptur. Trzeba, tak czy inaczej wiedzieć, że osoby które gotują wyłącznie z gotowych przepisów bez wątpienia nie są kucharzami. Są jedynie osobami odtwarzającymi działa rzeczywistych mistrzów. Jak więc stać się mistrzem kulinarnym? Główna sprawa to oczywiście posiadanie właściwego języka.

http://www.youtube.com/watch?v=IdeW-GNM5Ms

  Prawdziwa sztuka gotowania