Gwiazdki Michelin

Gwiazdki Michelin

Wyłączono przez

Co roku informacje w czerwonych przewodnikach Michelin są sprawdzane i aktualizowane w kolejnych edycjach przewodnika. Po raz pierwszy gwiazdkę Michelin przyznano w 1926 roku. Michelin przyznaje jednak więcej niż jedną gwiazdkę. Skala gwiazdek waha się od jednej do trzech, gdzie jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację, a trzy gwiazdki, że restauracja jest absolutnie fantastycza, że jest jedną z lepszych świecie. Gwiazki przyznaje się zgodnie z określonymi zasadami takimi jak jakość dań, ich smak, sposób podania, styl kuchni, stosunek jakość/cena itd. Gwiazdki więc dotyczą wyłącznie jedzenia, a nie tego, jak wygląda wnętrze restauracji czy jaka jest obsługa. Warto wiedzieć, że kryteria oceny są jednakowe dla całego świata, a przyznanie gwiazdek ma być jak najbardziej obiektywne, decyzje podejmują nie tylko odwiedzający restauracje, ale także wydawca przewodnika. Znalezienie się przewodniku Michelin jest oczywiście bezpłatne, ale jest to wspaniała forma promocji dla restauracji.

  Jak zaaranżować małą kuchnię i maksymalnie wykorzystać przestrzeń?