Jak zrobić zakwas

Jak zrobić zakwas

Wyłączono przez

Wiele chlebów wyrasta dzięki drożdżom piekarskim. Niektóre jednak chleby, na przykład te które są żytnie, lepiej wyrosną, jeśli zrobimy je na zakwasie. Zakwas naturalny powstał około sześciu tysięcy lat temu z straożytnym Egipcie. Aby go zrobić, najpierw mieszamy mąkę pełnoziarnistą żytnią z letnią wodą. Gdy już otrzymamy grube i wilgotne ciasto, należy je przykryć wilgotną szmatką. Ostawiamy to wszystko w miejsce, gdzie jest temperatura pokojowa. Następnego dnia dodajemy znowu trochę mąki oraz wody do ciasta, mieszamy to starannie i ponownie odstawiamy w kącie pod przykryciem. Trzeciego dnia dodajemy ponownie mąkę żytnią oraz wodę. Ponownie wszystko mieszamy i odstawiamy. Wtedy można zaobserwować, jak na zakwasie wytwarzają się pęcherzyki powietrzan, to znaczy, że on pracuje, że musuje. Taki zakwas otrzymamy 2 dni po ostatnum etapie przygotowań. Jeśli ma smak kwaśny, oznacza to, że zakwas naturalny jest już gotowy. Dokłacnyn proporcji wody i mąki szukaj w sieci oraz książkach kulinarnych.

  O restauracjach w Japonii