Kultura jedzenia w Japonii

1 lipca 2013 Wyłączone przez admin

W Japoni jedzenie jest nie tylko przyjemnością zmysłową, podejście do tego, co spożywamy wiąże się także z kulturą duchową, społeczną oraz materialną. Znaczenie ma to, jakich używamy naczyń, bo często zależą one nie tlyko od rodzaju dania, ale także od pory roku. Na Kuchnię japońską mają także wpływ prądy umysłowe typu buddyzm, taoizm, zen. Jedzenie w Japonii i rozmowy na jego temat są tak popularne jak angielska rozmowa o pogodzie lub narzekanie w Polsce na rząd. Kuchnia japońska może wydawać się odrobinę mdła, dlatego stosuje się w niej takie przyprawy jak sól, cukier, ocet, pieprz, wasabi czy sos sojowy, nie jest ich zatem wcale tak wiele. Wiele badań i osób dowodzi, że Kuchnia japonska jest zdrowa, bo ma właściwości regulujące oraz lecznicze. Podstawoą Kuchni japońkiej jest ryż, bo to on miał znaczenie podczas licznych fal głodów, jakie nawiedzały ten kraj. Za najlepszy uchodzi biały, polerowany, istnieje wiele słów określającyh ryż w Japonii. Śliwka na ryżu to przecież flaga tego kraju.