Kultura żywienia w Japonii

1 lipca 2013 Wyłączone przez admin

W Japonii było wiele długoletnich okresów głodu, dlatego też jedzenie odgrywa tutaj tak wielką rolę, ono nie jest dodatkiem do niczego, jedzenie jest celebracją życia. Ci, którzy zajmowali się wytwarzaniem żywności, a więc chłopi, byli drugą grupą w hierarchi społecznej. Najważniejszym pożywieniem jest w Japonii ryż, dlatego istnieje tak wiele słów, które go określają, na przykład ine używane jest na określenie ryżu jako rośliny, gohan zaś oznacza nie tylko ryż, ale i również posiłek. W Japonii istnieje specjalne bóstwo od ryżu, nazywa się ono Inari. Istota ta opiekuje się polami ryżowymi, inne bóstwo związane z ryżem to ta-no kami. W ogrodzie cesarskim jest poletko, które uprawia cesarz. Raz do roku zajmuje się nim, co nadają japońskie media. Ryż uznawany za najlepszy, dawniej dostępny najwyższym klasom, to biały ryż polerowany. Mimo że ryż miał tak ogromne znaczenie w Japonii, to również i dania na bzie makaronu są tu wcale nie mniej popularne, soja również jest powszechna.