O koniaku w kilku zdaniach

O koniaku w kilku zdaniach

Wyłączono przez

Koniak to rodzaj winiaka, nazwa ta jest jednak zarezerwowana dla alkoholi pochodzących z miejscowości Cognac we Francji. Sposób wytwarzania koniaku nie zmienił się od 300 lat. Zawiera on około 40 procent alkoholu. Mimo że koniak wszystkim kojarzy się z Francją, to pierwszymi ludźmi, którzy go stworzyli, byli Ormianie. Nazwa koniak po raz pierwszy została użyta na początku XVII wieku. Aby wyprodukować koniak, należy przejść cztery etapy produkcji takie jak zbiór, destylacja, dojrzewanie oraz kupażowanie. Koniak powstaje z białych winogron. Kupożowanie koniaku polega na mieszaniu różnych koniaków z różnych beczek ze sobą, aby uzyskać jak najlepszy smak koniaka, a takze zapach, zawartość alkoholu, kalrowność, słodkość, kwasowość. Wśród najbardziej znanych marek produkujących koniak można wymienić takie marki jak Gautier, Francet, Martell, Kelt, Moyet, Otard i inne. Winiak, czyli koniak, to jest rodzaj wódki, która powstaje dzięki destylacji z wina. Inne określenie winiaka to brandy.

  Jak zabudować piec w kuchni