O Kuchni w Alzacji i Lotaryngii
14 czerwca 2013To z tych krain, tak ściśle związanych również z kulturą niemiecką, pochodzi sztandarowe danie Kuchni francuskiej, jakim jest quishe lorraine. Jest to rodzaj tarty z nadzieniem oraz sosem jajeczno-śmietanowym. Poza tym w kuchni tego regionu ważną rolę odgrywa kapusta kiszona, sałatka z gorących ziemniaków z kiełbasą. Jak widac, wpływny niemieckie są tu niesamowicie silne. Inne potrawy, które się tutaj jada, to pate en croute, a także mousselines. Ważnym mięsem w Kuchni alzackiej i lotaryńskiej, jest wieprzowina, którą się tutaj jada na słodko-kwaśno z owocami. Zwyczaj ten ma swoje korzenie w XVI wieku. Uwielbia się tu jadać gęsi nadziewane jabłkami lub masą orzechową. To tutaj je się na wielką skale foie gras, czyli pyszny pasztet z wątróbek gęsich. Produkcja tego pasztetu została uznana za niehumanitarną, dlatego w wielu krajach Europy, w tym w Polsce, jest zakaz jego produkcji. Ryby jada sie tutan w galarecie, a wina, jakie pije, są to zazwyczaj wina białe, zarówno słodkie, jak i wytrawne.