Restauracje w Japonii powstały już w XVII wieku, można więc przypuszczać, że to pierwsze restauracje…
O kulturze żywieniowej w Japonii
Kuchnia japońska ma wiele zapożyczeń z innych kultur, wpływ na nią mają między innymi Chiny. To stąd przywędrował buddyzm pomiędzy XII a XIV wiekiem, a także taoizm. Prądy te polegają na zamiłowaniu do skromnego spożywania posiłków, spożywania ich w niewielkich porcjach. Poza tym za sprawą Chin w Japonii pije się zieloną herbatę, zamiast mięsa spożywa się ryby. Restauracje japońsko-chińskie wcale nie należą w Japonii do rzadkości. W XIX wieku w Japonii zniesiono zakaza spożywania mięsa. Od tej pory jada się na przykład wołowinę, najsłynniejsza wołowina japońska pochodzi z miasta Kobe. Jest ona nizwykle droga, ponieważ aby mięso było najlepsze, krowy sa masowane. W Japonii poza typowo japońskim jedzeniem, czyli rybami, ryżem, owocami morza oraz makaronami ramen, jada się także dania kuchni europejskich i amerykańskiej. Na każdym kroku można spotkać kebaby, Starbucks, MacDonalds oraz włoskie pizze. Pije się tu kawę, jada jajecznię, tosty z dżemem itp.