O miodzie
21 czerwca 2013Miodu używano na długo przed pojawieniem się cukru na naszych stołach. Był bardzo ważny aż do epoki średniowiecza. Dawniej wierzono, że miód przyczynia się do długowieczności, miód bowiem zaweira, choć w niedużych ilościach, takie elementy jak witaminy, sole mineralne oraz oligoelementy. Najlepsze miody nie są wzbogacane żadnymi dodatkami ani cukrem. Prawdziwy miód naturalny jest sam w sobie słodki. Miody mogą być jednokwiatowe oraz wielokwiatowe, zależy to z jakich roślin pszczoły zbierały surowce do miodu. Miody powstają więc dzięki takim roślinom jak lipa, wrzos, lawena, kwiaty leśne czy górskie. Miody mogą mieć przeróżny smak, zapach, kolor oraz konstystencję. Wszystko to zależy, w jaki sposób i z czego powstały. Miód kochają ludzie na całym świecie, niez bez powodu mówi się „kraina mlekiem i miodem płynąca”. Wiele miodów ma właściwośći prozdrowotne, przykładem jest słynny miód Manuka, który powstaje dzięki temu krzewowi, rośnie ono w Nowej Zelandii oraz części Australii.