Urządzenie mieszkania w nowoczesnym stylu jest niezwykle trudne, szczególnie gdy chodzi o kuchnię. Jest ona…
O naleśnikach
Naleśniki w Polsce najczęściej je się na słodko. Dodaje się do nich wówczas biały ser z cukrem albo owoce. Często polewa je się bitą śmietaną lub sosem czekoladowym lub innym. Naleśniki takie powstają najczęściej z pszennej mąki. Na świecie jednak jada się naleśniki również w postaci słonej, w ten sposób powstają naleśniki z warzywami, grzybami, mięsem, serami itd. Powstają one nie tylko z mąki pszenicznej, ale także gryczanej, a nawet żytniej. Naleśniki znane na całym świecie to oczywiście takie naleśniki jak meksykańska tortilla, placki pochodzące z Bliskiego Wschodu, wietnamskie naleśniki powstające na bazie mąki ryżowej, jeszcze inne azjatyckie naleśniki to tajskie z krewetkami, w Polsce je się czasami naleśniki z rumem oraz rodzynkami. Tortilla powstaje z mąki pszenicznej, ale także i mąki kukurydzianej, wypełnia się ją nadzieniem takim jak kurczak, oregano oraz polewa sosem z pomidorów. Placki dosa pochodzą zaś z Indii i oparte są na czarnej soczewicy, amerykańskie naleśniki to pancakes.