W Japoni jedzenie jest nie tylko przyjemnością zmysłową, podejście do tego, co spożywamy wiąże się…
O restauracjach w Japonii
Restauracje w Japonii powstały już w XVII wieku, można więc przypuszczać, że to pierwsze restauracje w ogóle. W samej Francji zaś zaczęto je dopiero otwierać po rewolucji. W tradycyjnych restauracjach japońskich gości wita obsługa, tuż przy wejściu. Znajduje ona miejsce dla swoich gości. Najpierw zawsze obsługiwani są mężczyźni, potem dopiero kobiety. W Japonii nie ma zwyczaju czekania na przyniesienie przez kelnera wszystkich posiłków. Kto pierwszy otrzymuje posiłek, zaczyna jeść, nue oglądając się na resztę. W Japonii częsty jest zwyczaj płacenia za tzw. powitanie, jest to więc niewielke przystawka jak na przykład edamame, czyli niedojarzała zielona soja lub po prostu drink, jak ma to miejsce w drinkbarach. Rachunki płaci się dopiero w kasie, przy wyjściu. Nie daje się w Japonii napiwków. Warto mieć na uwadze fakt, że w Japonii można zamawiać tylko dania z menu, wszelkie w nim zmiany nie są raczej możliwe. W japońskiej restauracji można mlaskaćmi siorbać oraz mówić z pełnymi ustami.