W Japonii było wiele długoletnich okresów głodu, dlatego też jedzenie odgrywa tutaj tak wielką rolę,…
O żywieniu w Japonii parę słów
Japonia to kraj, w którym przywiązuje sie ogromną wagę nie tylko do smaku oraz zapachu pożywienie, ważne jest także to, w jaki spośób jest ono podane oraz jaki dźwięki się wydaje podczas jego spożywania. Wciągnięcie za jednym razem makaronu z zupy ramen, która lekko parzy wargi, sprawia, że wydaje się z siebie lekkie siorbanie, cmokanie itp. Nikogo to jednak nie razie. Ważne jest także to, jak wygląda pożywienie. Musi się ono cechować minimalizmem, harmonią i pięknem. Dania są podzielona na drobne porcje, tak aby jedna porcja odpowiadała jednemu kęswoi. Poa tym w Kuchni japońskiej jest wiele odmian naczyń z rożnych materiałów, podaje się na ceramice, talerzach okrągłych i kwadratowych, na matowych oraz błyszczących, aby uzyskać efekt kontrastowy z podawanym daniem. Podawane dania oraz zastawa zależą od sezony, czyli pór roku. W odmianie Kuchni japońskiej kaiseki ważna jest zasada pięciu smaków oraz kolorów zgodna z prądem umysłowym, jakim jest przybyły z Chin zen.