Polacy jedzą coraz zdrowiej!

26 maja 2015 Wyłączone przez admin

Kiedy przyjrzymy się bliżej zwyczajom kulinarnym Polaków, z łatwością zauważymy, że w ostatnich latach zmieniły się one naprawdę diametralnie. Co się zmieniło? Przede wszystkim – jemy bardziej świadomie oraz zdrowiej. A to najważniejsza kwestia. A jak konkretnie wyglądają zmiany i na czym one polegały? Oto najważniejsze punkty w tym zakresie, na które zdecydowanie należy zwrócić uwagę w praktyce działania.

Po pierwsze, zaczęliśmy o wiele większą wagę przywiązywać do kwestii, które związane są ze składnikami, z których tworzymy posiłki. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim tyle, że zaczęliśmy unikać „śmieciowego”, pełnego konserwantów, słodzików i innej niezdrowej chemii pożywienia, stawiając na produkty znacznie bardziej naturalne. A to przekłada się na jakość oraz zdrowy bilans każdego posiłku.
To jednak nie jedyna zmiana, którą należy wziąć pod uwagę. Przede wszystkim, zaczęliśmy cenić sobie potrawy lżejsze, mniej tłuste i mniej obciążające nasz organizm. Do lamusa powoli odchodzi choćby smażenie na smalcu czy głębokim oleju, ciężkie sosy z zasmażkami, ziemniaki zaprawiane masłem bądź skwarkami, tłuste kawałki mięsa i inne tego typu produkty. Zamiast nich coraz częściej stawiamy choćby na bardziej wegetariańską dietę, czy też produkty, które zapewniają doskonałą pod każdym względem jakość odżywiania, ale nie są ciężkostrawne. Dietetycy i lekarze cieszą się z takiej właśnie sytuacji i prognozują, że w kolejnych latach trend ten zdecydowanie się utrzyma. Warto na to liczyć.