Sushi zdobywa w Polsce coraz większą popularność, co wynika przede wszystkim z coraz większej dostępności…
Ryba na wigilijnym stole jest najważniejszy
Boże narodzenie to dla większości ludzi na ziemi wyjątkowy czas związany z odnową duchową. Duże znaczenie posiada mimo wszystko również jedzenie. W czasie świąt każdy przygotowuje mające historyczne pochodzenie potrawy świąteczne. W Europie podstawowym elementem na stole wigilijnym są napewno ryby. Wybiera się głównie karpie, ale nie jest to konieczne, ostatnio bardziej popularne stają się też śledzie lub zwykłe szczupaki. Istotna rzecz to barszcz buraczany. To klarowna zupa z buraków z przyprawami. Podaje się ją klasycznie z uszkami grzybowymi albo pije bezpośrednio z bulionówki. Dań mających świąteczne korzenie jest z całą pewnością o wiele więcej, jednak duże znacznie posiada też ich wpływ na organizm. Jedzenie w świątecznym czasie smakuje wyjątkowo- jest pyszne, ale też niezwykle niezdrowe. Duża ilość podawanych w boże narodzenie dań cechuje się niestrawnością i dużą ilością tłuszczu, który razem z alkoholem może okazać się strasznie szkodliwy. Musimy mimo wszystko zdawać sobie sprawę z tego, że wydarzenia tego typu są jedynie raz na jakiś czas. Jeżeli więc nie będziemy się zanadto opychać bez wątpienia za jakiś czas usuniemy z organizmu wszystkie zjedzone w wigilię tłuszcze. Tradycja czasami okazuje się być o wiele bardziej istotna od prywatnych przekonań lub trybu życia. Przeżycie odpowiednio tego czasu z bliskimi jest najistotniejsze!