Wracamy do kulinarnych korzeni

Wracamy do kulinarnych korzeni

Wyłączono przez

Polish+food+pierogiPowrót do tradycyjnej żywności staje się coraz bardziej popularny na całym świecie. W Polsce na szczęście ów powrót nie jest bardzo trudny, gdyż nadal można korzystać z wielu produktów spożywczych dostępnych na bazarach, które nie zniknęły z polskich miast. Jednak zarówno w USA czy Wielkiej Brytanii, gdzie podstawą żywienia przez długi czas były produkty spożywcze z hipermarketów

Produktami tradycyjnymi, czyli pochodzącymi z małych gospodarstw rolnych, gdzie produkcja odbywa  się w sposób tradycyjny a więc bez stosowania środków chemicznych, może pochwalić się już co trzecia restauracja Poznań. Wynika to z trendu, który pojawił się wśród klientów, którzy w coraz większym stopniu zaczynają zwracać uwagę na prozdrowotne właściwości żywności a co za tym idzie również o miejsce pochodzenia żywności, które spożywają.
Decydując się na zakupy tradycyjnie przygotowywanego chleba, czy warzyw pochodzących z upraw, w których nie są stosowane na szeroką skalę środki chemiczne, trzeba poświęcić trochę czasu by znaleźć odpowiednie miejsca, w których można skorzystać z takich zakupów. W większych miastach bardzo często trzeba udać się do mniejszych, pobliskich miejscowości, gdzie możliwe jest dokonanie zakupów bezpośrednio od rolników.
W mniejszych miastach bardzo często nadal działają bazary oraz targi, gdzie sprzedaż prowadzą lokalni rolnicy, co pozwala na pozyskanie żywności tradycyjnie uprawianej. Tego rodzaju żywność bardzo często jest ekologiczna i gwarantuje, że jest bezpieczna dla zdrowia.

  Diabetologia w Poznaniu - profesjonalna troska o klienta.